EB gir deg DN`s tips om egen vinkjeller på Scanair.no
Slik bygger du opp en vinkjeller. Jeg runder snart 100 flasker i en perfekt kjeller - men leser at den helst ør inneholde rundt 200 flasker. Litt arbeid igjen...
Fra DN i dag 15. oktober:
Det finnes i dag nærmere 7000 produkter på salg over Vinmonopolets disker. De fleste av disse er viner, og de fleste holder til i den såkalte bestillingslisten. Den får man på hvert utsalg. Det er her de fleste lagringsobjektene finnes.
Det er mange myter om vin og lagring. Først og fremst den at nesten all vin har godt av ett år eller flere i kjelleren. Faktum er det stikk motsatte. De fleste viner er best mens de er unge og friske. Så kommer et midtskikt som gjerne kan få ett til to år i kjelleren, vesentlig for å " slipes i kantene". Det er bare en liten andel av verdens vinproduksjon som har godt av et opphold i en kald, mørk og litt fuktig kjeller. Og, ikke minst, det er bare unntakene blant billigvinene som blir bedre ved lagring.
Vinkjelleren trenger ikke stor plass. Moderne hus er ikke bygd slik at gammeldagse vinkjellere er lette å oppdrive. Isolering av et kott, eller innkjøp av et vinskap, kan gjøre nytten. Brukte, gamle brusskap kan også gjøre nytten inntil man tar seg råd med en dyrere løsning.
Temperaturen er alfa og omega
Det viktigste er at temperaturen ikke svinger mye over kort tid. Årstidsvariasjoner gjør ingenting. Det ideelle er et rom som holder 12-13 grader, men det bør helst holde seg innenfor 8-16 grader Celsius. Så lenge du ikke har verdens mest sensitive viner i kjelleren er det ingen grunn til panikk om gradestokken viser 18 grader på de varmeste dagene om sommeren.
Fuktighetens betydning for lagring av vin er overdrevet, men det er et gode for korkene at det er litt fuktighet til stede.
Når du bygger opp vinkjelleren, husk at alle vinflasker skal ligge, slik at hele underdelen av korken er dekket av vin. Hovedunntaket er Madeira, som skal stå.
Billig i bunn
Det viktigste med en god vinkjeller er at den har noen basisviner som danner grunnstammen og som er beregnet på enklere måltider. Uten en slik base blir det gjerne at man litt for ofte plukker frem de beste vinene, de som hadde hatt godt av ytterligere tid i kjelleren og som var beregnet på en stor anledning.
En vinkjeller bygges svært sjelden opp ved at noen plutselig bestemmer seg for å kjøpe inn et stort antall vin. Som regel begynner det i det små og baler på seg underveis. En slik kjeller vil gjerne inneholde en sjarmerende stor mengde med kjente og ukjente merker. Men det vil også være få viner av hver flaske. Det gjør det vanskelig å følge en vin fra den er ung til den er gammel.
Må opp i 200 flasker
Etter å ha snakket en del med ulike importører vet vi at det forekommer en del forespørsler om ”kjøp meg en vinkjeller”. Noen av forespørslene har vært på 100.000 kroner og litt mer for den saks skyld. De fleste ligger imidlertid lavere. Vi har derfor utbedret tre forslag til de som har lyst til å satse på å bygge opp en egen vinkjeller. Det billigste alternativet er en engangsinvestering på 10.000 kroner, den neste på 20.000 og det siste på 30.000 kroner.
Erfaringsmessig vet vi at en kjeller på rundt 100 viner lever farlig om man ikke er flink til å holde fingrene unna godsakene. 200 viner bør være et minimum for en som vil klare å holde en kjeller ved like. Dermed er våre forslag bare et startpunkt å bygge videre på.
Variasjon fryder
En vinkjeller bør dessuten ha noen viner som skal drikkes raskt, opp til to år, og noen viner med lengre tidshorisont slik at man hele tiden har vin som er i ferd med å bli moden og drikkeklar. Dagligvinen kan man kjøpe på Vinmonopolet den dagen man trenger den.
Slik bygger du opp en vinkjeller. Jeg runder snart 100 flasker i en perfekt kjeller - men leser at den helst ør inneholde rundt 200 flasker. Litt arbeid igjen...
Fra DN i dag 15. oktober:
Det finnes i dag nærmere 7000 produkter på salg over Vinmonopolets disker. De fleste av disse er viner, og de fleste holder til i den såkalte bestillingslisten. Den får man på hvert utsalg. Det er her de fleste lagringsobjektene finnes.
Det er mange myter om vin og lagring. Først og fremst den at nesten all vin har godt av ett år eller flere i kjelleren. Faktum er det stikk motsatte. De fleste viner er best mens de er unge og friske. Så kommer et midtskikt som gjerne kan få ett til to år i kjelleren, vesentlig for å " slipes i kantene". Det er bare en liten andel av verdens vinproduksjon som har godt av et opphold i en kald, mørk og litt fuktig kjeller. Og, ikke minst, det er bare unntakene blant billigvinene som blir bedre ved lagring.
Vinkjelleren trenger ikke stor plass. Moderne hus er ikke bygd slik at gammeldagse vinkjellere er lette å oppdrive. Isolering av et kott, eller innkjøp av et vinskap, kan gjøre nytten. Brukte, gamle brusskap kan også gjøre nytten inntil man tar seg råd med en dyrere løsning.
Temperaturen er alfa og omega
Det viktigste er at temperaturen ikke svinger mye over kort tid. Årstidsvariasjoner gjør ingenting. Det ideelle er et rom som holder 12-13 grader, men det bør helst holde seg innenfor 8-16 grader Celsius. Så lenge du ikke har verdens mest sensitive viner i kjelleren er det ingen grunn til panikk om gradestokken viser 18 grader på de varmeste dagene om sommeren.
Fuktighetens betydning for lagring av vin er overdrevet, men det er et gode for korkene at det er litt fuktighet til stede.
Når du bygger opp vinkjelleren, husk at alle vinflasker skal ligge, slik at hele underdelen av korken er dekket av vin. Hovedunntaket er Madeira, som skal stå.
Billig i bunn
Det viktigste med en god vinkjeller er at den har noen basisviner som danner grunnstammen og som er beregnet på enklere måltider. Uten en slik base blir det gjerne at man litt for ofte plukker frem de beste vinene, de som hadde hatt godt av ytterligere tid i kjelleren og som var beregnet på en stor anledning.
En vinkjeller bygges svært sjelden opp ved at noen plutselig bestemmer seg for å kjøpe inn et stort antall vin. Som regel begynner det i det små og baler på seg underveis. En slik kjeller vil gjerne inneholde en sjarmerende stor mengde med kjente og ukjente merker. Men det vil også være få viner av hver flaske. Det gjør det vanskelig å følge en vin fra den er ung til den er gammel.
Må opp i 200 flasker
Etter å ha snakket en del med ulike importører vet vi at det forekommer en del forespørsler om ”kjøp meg en vinkjeller”. Noen av forespørslene har vært på 100.000 kroner og litt mer for den saks skyld. De fleste ligger imidlertid lavere. Vi har derfor utbedret tre forslag til de som har lyst til å satse på å bygge opp en egen vinkjeller. Det billigste alternativet er en engangsinvestering på 10.000 kroner, den neste på 20.000 og det siste på 30.000 kroner.
Erfaringsmessig vet vi at en kjeller på rundt 100 viner lever farlig om man ikke er flink til å holde fingrene unna godsakene. 200 viner bør være et minimum for en som vil klare å holde en kjeller ved like. Dermed er våre forslag bare et startpunkt å bygge videre på.
Variasjon fryder
En vinkjeller bør dessuten ha noen viner som skal drikkes raskt, opp til to år, og noen viner med lengre tidshorisont slik at man hele tiden har vin som er i ferd med å bli moden og drikkeklar. Dagligvinen kan man kjøpe på Vinmonopolet den dagen man trenger den.