Gourmetreise til Baskerland - delvis live fra 14.05

AirbusTrond

ScanFlyer Mile High Club
Har tenkt å prøve meg på en delvis liverapport på denne turen. Det kan være en hyggelig syssel underveis. Har lenge planlagt å besøke denne delen av Spania, ettersom jeg hørt mye bra om området, og ikke minst har jeg hørt rapporter om at San Sebastian skal være en av Europas beste matbyer. Ja, faktisk er det den byen som har flest Michelin-stjerner per innbygger. Det sier jo litt, og ikke minst, som påpekt i reiseforumet her - folk er så kvalitetsbevisste at restauranter som ikke leverer varene ikke overlever lenge.

Turen ble planlagt for flere måneder siden. Fikk ordnet med med en konkurranserabatt hos Lufthansa, og ettersom det er over to år siden jeg fløy med LH, passet det bra å prøve dette hyggelige selskapet igjen. Avreise blir 10:10 til FRA, vel tre timer på FRA og så landing i Bilbao utpå sen ettermiddag. Fra OSL er det satt opp en 737, mens man benytter Airbus 319 videre. Er allerede tildelt hhv 20C og 18F. (Kunne tenkt meg det omvendt, for det er større sannsynlighet for toalettbesøk på ettermiddagen..:drink..)

Oppholdet underveis er én overnatting i Bilbao. Deretter buss til San Sebastian onsdagen, der jeg skal oppholde meg til søndag. Så drar jeg opp til Vitoria og har en overnatting der, før jeg returnerer til Bilbao mandag og returnerer tirsdag kveld. Legger meg på et moderat hotell- og pensjonatnivå, og prioriterer å heller velge det beste på bordet.

"Gourmetreise" - det kunne kanskje stått "gourmandreise", for ligger vel imellom der et sted. I tillegg til at jeg er glad i god drikke. :D San Sebastian er kjent for sin gode sjømat, inkludert bacalao fra Møre ;), og ikke minst tapas, som heter Pintxos i dette området, og skal være de beste som finnes. Et høydepunkt håper jeg blir et besøk på Arzak på onsdag kveld. Restauranten er kåret som verdens 8. beste og har hatt *** i mange år.

Tittelen indikerer at det kommer til å bli en drøss med matbilder i denne rapporten, og vil anta at noen vil mene den passer andre steder :stir , men det er fritt fram for å lese. Jeg synes Flyprat er flinke til å ta vare på reiseminner.

Den eneste lille demper på reisegleden i skrivende stund er at det rett og slett er meldt drittvær under hele oppholdet. Værmeldingen mht både temperatur og nedbør er forsyne meg bedre på Ytre Søre Sunnmøre enn i Spania. Men det er jo lov å håpe på noe gløtt av sol! :)
 
Gleder meg til fortsettelsen fra min absolutt matnerdmessige favorittregion, mulighetene i dette området er bokstavelig talt uendelige i forhold til god mat/drikke, men synd været hindrer deg fra å oppleve La Concha fra sitt beste?
Andre planlagte høydepunkter du vild dele med oss allerede?

Jeg skal selv dit om to mnd., lagoppstillingen inkluderer Arzak og Ibai i SS, Etxebarri i Axpe, ELkano i Getaria og Nerua i Bilbao.

Bring on the foodporn!
 
Det med været får man bare ta etter hvert. Så får jeg heller reise tilbake! Det er ellers ingen planlagte høydepunkter, så da jeg får jeg se etter hvert. Må jo passe på å ikke bli matlei også. Jo - et planlagt måltid: Asparges på FRA! :lol: Det er jo sesong nå. Mulig at jeg dog prøver å finne fram til Ibai. Høres spennende ut!
 
Last edited:
Denne blir fin og følge med på… skjønner at det er ”her det skjer”… Har noen venner som har et borderline forhold til mat, som reiser på rene spiseturer til San Sebastian.
 
Ankomst FRA 20 min før tiden. Maks 40 prosent belegg. Nå utsikt fra Kuffler & Bucher. Asparges og snitsel bestilt. Riesling smakes på... Bilder kommer vel senere i dag.
 
Ser frem til fortsettelsen. Skal dit i en av ferieukene til sommeren, så alle tips om gode restauranter tas imot med stor interesse. Bilder likeså. Arzak ligger høyt på prioriteringslisten. 15-åringen spiser alt, men er litt usikker på hva 11-åringen min sier om maten der (så om du kan gi meg en vurdering av det så hadde det vært flott... :-)).

Matbilder, yes, please!
 
Last edited:
Ser frem til fortsettelsen. Skal dit i en av ferieukene til sommeren, så alle tips om gode restauranter tas imot med stor interesse. Bilder likeså. Arzak ligger høyt på prioriteringslisten. 15-åringen spiser alt, men er litt usikker på hva 11-åringen min sier om maten der (så om du kan gi meg en vurdering av det så hadde det vært flott... :-)).

Matbilder, yes, please!
Når reiser herren/familien dit?
Skal selv dit 24.-28/7...
Min da 13 år gamle (litt sære datter) digget Arzak (Men meldte pass ved de illeluktende ostene)...
 
Når reiser herren/familien dit?
Skal selv dit 24.-28/7...
Min da 13 år gamle (litt sære datter) digget Arzak (Men meldte pass ved de illeluktende ostene)...

Vi er i San Sebastian mellom 14. og 21./22. juli, om jeg husker rett.

Da tror jeg vi skal forsøke oss på Arzak. Jeg ble også anbefalt en restaurant som heter Akelare (om jeg husker rett), men jeg har satt 15-åringen på oppgaven med å sortere restauranter...;) Venter også med spenning på rapportenen fra AirbusTrond.
 
Vi er i San Sebastian mellom 14. og 21./22. juli, om jeg husker rett.

Da tror jeg vi skal forsøke oss på Arzak. Jeg ble også anbefalt en restaurant som heter Akelare (om jeg husker rett), men jeg har satt 15-åringen på oppgaven med å sortere restauranter...;) Venter også med spenning på rapportenen fra AirbusTrond.

Akelarre ligger fantastisk til for en lunch i finværet med DEN utsikten ut over Biscayabukten. To distinkte menyer; en mer tradisjonell, og en mer avantgarde. Den sistnevnte er nok LITT i tøffeste laget for en tidlig tenåring..
 
Sol, men ikke sommer på kofferten fra Oslo S. Ikke for å skryte av koffert, men jeg hadde aldri hatt så fin koffert om jeg ikke hadde vært lett påvirkelig på reiseforumet!


Bilbao 002 by DrSBUS, on Flickr

Dagens frokost til FRA. Kjedelig med jordbær, men så kom de en runde til med restlager med litchi og mango, men takka nei. Go og fet...


Bilbao 004 by DrSBUS, on Flickr

Enda mer frokost:


Bilbao 006 by DrSBUS, on Flickr

Nordmenn på tur. Dør åpner seg ikke. Før det kommer en fyr og hopper og spretter slik at man utløser den viktige celle...


Bilbao 008 by DrSBUS, on Flickr

En ekstra glede ved å fly LH via Tyskland. Aspargessesong!! (Og tydeligvis potetsesong, som jeg bryr meg midre med)


Bilbao 014 by DrSBUS, on Flickr

Og så er det andre tyske saker.... Kald frityr er dog ikke så godt, men potetsalaten OK. To runder med parfymert hvitvin.


Bilbao 024 by DrSBUS, on Flickr

Nuvel, på tide å komme seg ut. Litt lette regnbyger, men det er Spania og det er mai!
 
Last edited:
Stille og rolig tirsdag i Bilbao. For det meste utlendinger ute for å spise. Hadde tenkt meg litt tapas i dag, men fant noe som så ut som en bra restaurant å sitte ned på. Og det var det!!

Først en forrett med bacalao-fylt paprika, deretter denne strålende biffen av kalv!


BilbaoII 001 by DrSBUS, on Flickr

Dessert. Hvorfor ikke? Ostekake, og uten mengder av havrekjeks i bunnen! Bringebær og jordbær til.


BilbaoII 006 by DrSBUS, on Flickr

Regningen for spennende forrett, perfekt kalvebiff, dessert, sprudlevann og flaske vin...


BilbaoII 008 by DrSBUS, on Flickr

Satt mellom franskmenn og tyrkere. Førstnevnte hyggelige. Servitøren spurte gjentatte ganger om jeg var fornøyd. Kunne ikke la være å fortelle at jeg skulle på Arzak i morgen - han lyste opp, litt overrasket, og mente at jeg fikk bedre mat i morgen. Vi få se...
 
Da var man godt på plass bak det lille skrivebordet på Pension Ondarra, i bydelen Gros, i 5-6-7 minutters gåavstand til sentrum. Nytt og flott. Føler meg som en utenrikskorrespondent her jeg sitter...

Lett å ta Metroen fra hotellet til Termibus, der bussene går fra. God plass om bord denne, som tar ca 1 time og 10 min til til San Sebastian. (Nummererte plasser om bord i fly er bra, men tøvete om bord i busser.. de fleste satte seg på tildelte plasser, trangt der framme....")


SS1 003 by DrSBUS, on Flickr

Så var det lunsjtid. RAMUNTOX BEERI ligger et par kvartaler unna, og var anbefalt av pensjonatverten (ung mann som også ba om tilbakemeldinger på steder jeg besøkte).

Det er en lite bar der, men mest stoler og bord (foretrekkes). Ingen skjønte bæret av engelsk, så jeg måtte tyde dagens meny ut fra det hun sa...

... startet med denne - salat med ris og så noe kjøtt på toppen, forbauser meg ikke om det er oksehale evt kjaker. Veldig bra, om enn noe søtt.


SS1 009 by DrSBUS, on Flickr

Så hørtes sardiner bra ut, og det var bra, forutsatt at man liker denslags. En slags stekt purre (?) over...


SS1 012 by DrSBUS, on Flickr
 
Ba om hvitvin til og fikk satt en flaske på bordet. Flan, altså karamellpudding, til dessert, som var helt grei. Så kom regningen: 11,50 !! Måtte høre om hun ikke hadde glemt vinen, neida, tre retter (utmerkede!) og en flaske vin koster NOK 87...:drunk:
 
Dette frister men er det en bra tid å reise dit i juni

I mye større grad enn de tradisjonelle spanske reisemålene er SS klimamessig et sjansespill, også i perioden april-oktober.. Jeg har vært der i mai, juni, august, september og oktober og hatt vær fra himmel til helvete...
topprestaurantene har vanligvis ikke årlig "sommerstengt" i august som i mange andre byer, men legger de til kortere og mer udde tider på året..
 
Hjemme på rommet allerede før to... Sannsynligvis tidligere enn senere !

Arzak i dag. Utrolig opplevelse, må jeg si! Det er noe jeg har drømt om lenge. Gamlefar var ikke der, men Elena var der ved velkomst, og to-tre ganger ved bord. Hun hadde sett gjesteliste og fant mitt etternavn skandinavisk "gard" - så hyggelig velkomst...
 
Back
Top