"Storvilt, storfe eller lam" - hva behager? En god biff er nok bra til dette. Lam er alltid godt, men selv har jeg andre druetyper og land som favoritter til dette kjøttet. Storvilt - rein og elg, og diverse andre av skogens store dyr? Det er ikke akkurat sesong for verken lam eller vilt, men det meste finnes i butikken. Mye av storviltkjøttet er uansett frosset, så det er for så vidt sesong hele året.
Har ingen stor erfaring med verken elg- eller reinsdyrsteik, og vil ikke poste en oppskrift som jeg ikke har prøvd selv. Reinfilet er noe av det aller beste som finnes, men dette er i så så stor grad festmat at jeg ville gått en del hakk opp i vin hvis jeg skulle spise dette.
Hvis man leter litt i frysedisken kan man hos Meny og Ultra i Oslo-området finne pakker med kjøttdeig av elg. Jeg prøvde dette produktet for første gang tidligere i vinter, og Smedstuen-produktet innfridde. Det er ikke enormt med viltsmak, men man kan "jukse litt". Kjøttdeigen fra Smedstuen er også tilsatt noe spekk, silk at man får saftige karbonader, uansett.
I henhold til matvaner i helga er dette kanksje mer søndagsmiddag enn "lørdagskos", men disse karbonadene ble svært vellykket. Oppskriften er basert på en Brimi-oppskrift, men er litt endret på. Brimi sier jo selv at gode karbonader er like godt som biff, og til sitt bruk er jeg egentlig enig.
Gjør som følger: Bland pakken med kjøttdeig (ca 1 kg) med litt salt, pepper, 2-3 einebær og 1 ts timian (dette er "jukset" som gir litt viltsmak), samt en halv løk som har vært "svettet" i litt smør, tilsett og bland videre med ca 2-3 dl fløtemelk (blanding av fløte og melk, evt "Matfløte") og ca 25 gram potetmel, samt ett egg. La det hele stå ca en halvtime før det stekes. Stek evt en prøvekake for sjekk av konsistens og smak.
Lag store og fyldige karbonader. Stekes til nesten gjennomstekt. Bruk en liten kniv for å sjekke stekegraden, for all del må det unngås at de blir for mye stekt. Husk at de fortsetter å "koke" etter at de er tatt ut av panna.
Lag saus på følgende enkle måte: Kok ut panna med litt fløtemellk, tilsett en boks Snøfrisk, smak til med litt ripsgele eller ørlite solbærsirup eller lignende. Et par dråper soyasaus må til. Har man "Fungi" magiske soppdråper er også bra. Salte og pepre. Man trenger ikke veldig mye saus, for tilbehøret er:
Råstekte poteter, stekt sopp (helst østerssopp), stekt løk (ikke brunet, bare blank) - er man litt raus med smøret i stekingen av sopp og løk gir det saftighet, slik at man ikke trenger så veldig mye saus, samt rosenkål. Vil man gjøre litt ekstra kan man jo ha baconbiter i rosenkålen etc. Selv om det kan kræsje litt med vinnen synes jeg en liten klatt rørte tyttebær er godt til. Det kan enhver bestemme selv.