View Full Version : Politi-nei til sivile piloter
Basse-HAU
14-02-2012, 08:38
VG melder at Politiets ansatte sier nei til sivile piloter skal fly Politets helikopter.
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/oslobomben/artikkel.php?artid=10043604
Synes dette er ett tåpelig utspill, skal de skolere politifolk til helikopterflygere også, blir det dyrt og ta lang tid før de kommer igang. Eller skolere piloter til politutdannelse.
Det finnes da sivilt ansatte hos politet som har tittel som offentlig tjenestemann...
La de som flyr helikopter fly helikopter, og de som er Politi være Politi. Kan ikke se at en helikopterpilot blir en bedre pilot av ett politihelikopter etter å ha tatt en politiutdannelse :drunk:
ENGM 911
14-02-2012, 09:36
Politiet påsto hardnakket at dette helikopteret ikke brukes til skarpe oppdrag ref. Utøya. Altså kun en observasjonspost. Føler at politforeningen motsier seg selv i denne saken.
Man trenger heller ikke være lege for å fly helidoc?
- Med loven i hånd kan sivile piloter nekte å sette seg bak spakene. Det kan ikke piloter som er utdannet som polititjenestemenn, sier leder i Oslo Politiforening, Sigve Bolstad.
Og han fortsetter:
- Selvsagt må det være slik at politiutdannet personell ansettes som piloter. Dette begrunner vi med at politifolk, ifølge politiinstruksen, har en plikt til å påta seg større risiko og ansvar når skarpe oppdrag skal utføres. Denne plikten har ikke sivile piloter. De kan vegre seg for å fly dersom de føler at sikkerheten ikke er godt nok ivaretatt.
Tullete uttalelse. Ingen pilot, ei heller en som også er utdannet polititjenestemann, vil fly et fly/helikopter dersom de føler at sikkerheten ikke er godt nok ivaretatt.
ENGM 911
14-02-2012, 09:54
Fra Aftenposten 1 sep 2011:
24. august sa stabssjef Johan Fredriksen til Aftenposten at «det er helt uaktuelt å bruke politihelikopteret som et skarpt verktøy. Det kan ikke brukes til innsetting av mannskaper i et skarpt oppdrag eller som ildstøtteplattform».
http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article4214448.ece#.TzogX0zQewM
Det er forskjell på skarpt våpen og skarpe situasjoner. Et helikopter som blir brukt til observasjon vil fremdeles kunne bli skutt mot.
Mener at dette også var et tema etter NOKAS ranet. At man ikke var helt komfortable med sivilie piloter i søket der.
ute_til_lunsj
14-02-2012, 11:47
Synes det er litt merkelig å reagere på sivile piloter, når "ingen av søkerne med politibakgrunn tilfredsstiller kravene til å føre et helikopter, ifølge politiinspektør Ole Vidar Dahl."
Resultatet blir vel at helikopteret står på baken enda mer...
Basse-HAU
14-02-2012, 16:15
Det finnes vel noen piloter ifra forsvaret som har tjenestegjort i Afghanistan som kanskje kunne vært kvalifisert til skarpe oppdrag. Men tviler på at de er utdannet skarpskyter eller kanonføde, så da faller de vel utfor de kriterier som Politiet setter:banghead:
Bemann helikopteret med ansatte i Forsvaret så unngår man kanskje den saken de er redd for, og de har offentlig ansatte bak spakene.
1944vintage
14-02-2012, 19:35
Samtlige i et Politihelikopter på oppdrag bør ha politiutdannelse og -myndighet.
Slik at det ikke blir noen tvil for de som måtte komme i kontakt med dette.
Er det greit å leie inn taxikusker for å kjøre politibiler på utrykning ?
Basse-HAU
14-02-2012, 20:45
Er det greit å leie inn taxikusker for å kjøre politibiler på utrykning ?
Helt greit for meg, så lenge de ikke skal utføre mer "politiarbeid" enn å kjøre bilen :p
Begge parter er vel like gode/dårlige sjåfører. Eneste politiet har er ett uttrykningskurs i tilegg til (den inngår vel) utdannelsen, teori og praksis, samme må ambulansepersonell og brann/rednmingspersonell som skal kjøre uttrykkningskjøretøy ta.
Å utdanne politifolk til piloter har dem da gjort før........uten at det var noen ubetinget høydare..... Dette betyr at de f.eks ikke lenger ønsker folk med erfaring fra 412 miljøet i forsvaret, piloter som er selekter har bevist at de dyktige piloter.
Cowboyer som "skal ta på seg mer risiko" er nettop dem man IKKE vil ha i en slik posisjon. De tror kanskje i sin uvitenhet at dette vil begrense seg til "skarpe" farer som skyting og kriminelle. Nå vil det vel være maskinens begrensinger vil være de farene man oftest vil butte mot, og snut med vilje til å ta på seg risiko på vegne av resten av besetningen er IKKE det man skal ha bak spakene på en maskin som møter marginale rammebetingelser!
Newsflash: Å ha bestått Politihøyskolen betyr ikke at du er noe kommersielt pilot emne!
F... meg bra at direktoratet har tatt lærdom fra tidligere!
Tar med noen flere vinkler i diskusjonen for å belyse den fra flere sider.
Noe er nevnt i tidligere innlegg, og jeg har nok flere spørsmål enn løsninger eller svar.
------------------------------------------------------------------
For noen år siden ble ambulansehelikoptret i Tromsø beordret ut på oppdrag med polititjenestemenn som "passasjerer" og pilotene var vanlige HEMS piloter. Var sjøl vitne til det, og som helikopterinteressert fulgte jeg med. Trudde det var en som hadde gått seg bort, skadet seg. Det var mye politibiler og få ambulanser (ingen? )
Dette var i skogene i Indre-Troms, så det var ikke før man leste avisen dagen etter at man fikk forklaringen. (Vet ikke om de visste noe om rømlingen/e var bevæpnet, men å benytte så store resurser forteller bare at den/de var farlige, om de ikke hadde pistol, kan steiner være effektive mot helikopter)
Er usikker på hvor ofte slike episoder har skjedd, men det kom etter hvert sterke røster (krefter) som fikk slutt på den praksisen.
Det står spesielt i dagens utgave av bruken av ambulansehelikopter at slike ting overhodet ikke skal skje i dag:
http://www.luftambulanse.no/filarkiv/Div.%20dokumenter/Retningslinjer%20for%20bruk%20av%20luftambulanse.p df
Punkt: VI. Luftambulanse skal ikke benyttes til andre politioppdrag enn SAR. Etter nøye vurdering kan imidlertid politi følge med for å sikre en trygg gjennomføring av akuttmedisinske oppdrag.
--------------------------------------------------------------
Hadde en episode der en mann bevæpnet seg i ei hytte, og politiet fikk bistand av Lynxen (Kystvakt) i Indre-Troms.
-------------------------------------------------
Men til dagens situasjon, d.v.s. hver påske, så bruker politiet store resurser for å fange snøscooter førere. Der det bl.a. nesten har gått liv, se: http://www.aibn.no/Luftfart/Rapporter/1999-03?ref=1713 , som i denne hendelsen er det mange farlige situasjoner i "fjellet" hvert år. Dette er piloter som ikke har erfaring fra kamphandlinger, taktisk flyging som militære piloter (sier ikke de er dårlige piloter, men de flyr hovedsakelig last, betong og lignende i sitt vanlige flyveryrke.)
Det er gode penger for et lite selskap å tjene på ei påske (så lenge det går bra), men som rapporten fra 1997 viser, settes pilotene på store utfordringer i en mengde situasjoner.
-------------------------------------------------------
Uansett så er dette en meget vanskelig sak og den vil kreve tid for å bli optimal siden vi er en nasjon som så å si starter på ”null” på dette området.
(Om jeg ville bli helikopterpilot tar det x antall år (for å bli god) og politihøyskolen tar sin tid.)
Hvor stort kan utvalget være for å finne de som ønsker å bruke flere enn en uniform?
-------------------------------------------------------
Men etter de ting Norge har vært utsatt for det siste året, er det en enighet at det skal være ett tettere samarbeid mellom militær og politi. Har ikke satt meg inn i denne aktuelle saken her, Norge etter 22 juli: helikoptre, sivilt politi, militære styrker/elitegrupper.
Har vi noen land vi kan sammenligne oss med vedr. befolkning, kriminalitet, skarpe oppdrag, geografi (størrelse)
Men jeg kan se mange problemstillinger. Risikotillegg hjelper ikke så mye for en sivil pilot som kan komme til å bli beskutt, og har rett til å nekte å fly.
Men at vi må ha en ”skarp” luftbåren plattform er det ingen tvil om. Uansett vil et helikopter være en hoved ”blink”, og det at kriminelle ønsker å uskadeliggjøre slike helikoptre forteller bare om den gode effekten de har, se http://www.politiforum.no/id/3732
Så hvem skal til syvende og sist sette seg i pilotsetet med alle de risikoer det medfører?
(Eller hvem er de som drar på oppdrag til Afghanistan der det smeller oftere enn her? Riktignok kan ikke oppdragene sidestilles 100 % )
Det er litt rart å se argumentasjonen at de som politi kan bli beordret til å sette sitt eget liv i fare, noe ikke en sivil pilot kan. Ser vi på situasjonen rundt Utøya 22/7 så var jo politiet så opptatt av egensikring at en mengde liv gikk tapt. De eneste som virkelig fortjener ros er de sivile fra hytter og utvika camping, som brukte sine båter til å redde folk i land uten at noen av de frivillge ble skadd. Hvorfor valgte politiet å være ved broen til storøya, når de kunne holdt seg skjult bak låven på campingen? På campingen var det dessuten flere båter tilgjengelig, slik at de kunne spred seg på flere når de skulle forsere de 560 metrene til øya. De beviser jo til stadighet at det eneste de kan er å sørge for egensikkring. I går så jeg på Nat.Geo.TV om 9.11 og der kom det frem at de eneste som virkelig gjorde en bra jobb var sivile personer ikke, forsvar og politi. Der var det fullstendig besluttningsvegring. Ser vi på Forsvaret 22.7 så meldte en masse manskaper(ikke befal) seg til tjeneste umiddelbart men forsvaret klarte jo ikke å sette de i arbeid og kommunikkasjonen med politiet var elendig har det kommet frem. Det virker som forsvaret, politiet og de høyt oppe i departementene er så fastgrodd i å alltid spørre sin sjef og å alltid gå tjenesteveg, at ingenting fungerer i en krise situasjon, eller når man kommer opp i ett senario man ikke har forutsatt. Det er masse jurister i politiuniform, som ikke har gått politihøgskolen, de har bare et kortere kurs for å kunne bære unniformen. På samme måte bør det være mulig å gi disse pilotene et kurs som gir dem begrenset politimyndighet. De skal neppe drive laserkontroll på vegene, de skal ikke møte opp ved vold i hjemmet, de skal ikke etterforske dødsfall. Det er mulig de skal hjelpe til å dirigere trafikken når de er tilstede på ulykker, men da er det bedre med fraværende politilogikk. Tror dessuten politiet at alle som ikke er i politiet ikke har noe formening om hvordan man skal takle vanskelige situasjoner. Den vanlige nordmann har ikke politilogikk, bare en masse sunn fornuft og den er i de fleste tilfeller langt overlegen politilogikk.
Vi får håpe det kommer piloter med lang og allsidig piloterfaring om med en masse sunn fornuft. Kansje er det piloter med erfaring fra luftambulansen som søker og de er sikkert meget godt kvalifisert.
Jeg har desverre opplevd for mye idioti fra politiet slik at min tillit til dem er fraværende. For tiden driver jeg å hjelper til i en sak der vodsoffre blir rettsforfulgt av politiet, mens gjerningsmannen som jeg pågrep, bare har fått et klapp på skulderen og en symbolsk bot, i forhold til hva han har vært medpå. Jo flere sivile i politiet, jo bedre.