PDA

View Full Version : Torsdag allerede? Øltips!


gustavf
06-11-2008, 20:49
På tide å begynne å forberede seg på julebordet i Seattle (lite tyder på at jeg får blitt med, men misunnelig kan jeg jo være), før tipsene etterhvert beveger seg i retning norske juletradisjoner...

De fleste vil nok forbinde øl og USA med ganske trise saker, brygget på ris, mais og minimale mengder humle. Da får man "internasjonal lager", eller Spühlwasser som tyskerne kaller det. Dette er fortsatt en stor del av ølmarkedet i USA, men den som kikker bak de store merkene vil oppdage et imponerende utvalg av mindre bryggerier, smaksrike ølsorter og eksperimentvillige bryggere. Dette er det ølet arrangementskomiteen kommer til å sørge for at alle får mulighet til å drikke (ikke nødvendigvis i ubetydelige mengder).

Disse ølene kommer som regel fra "craft breweries", som noe upresist kan oversettes med håndverksbryggerier. Jeg er ikke så lysten på å bruke betegnelsen mikrobryggeri, for sammenligner man dem med f.eks Nøgne Ø, Haandbryggeriet eller GourmetBryggeriet så er de ganske store, i enkelte tilfeller på størrelse med f.eks. Mack eller Aass. Det som kjennetegner dem er mer et ølutvalg der smaken har et særpreg.

Selv om det finnes mange bryggerier, og det er utvalget og variasjonen som er det tydeligste, så har de fleste av disse ølene en del ting til felles, som kan sies å kjennetegne moderne amerikanske øl: Alkoholsterkt, overgjæret (ale), fyldig, tydelig humlearoma, ofte forholdsvis lyst (ravfarget) og upasteurisert. Gjerne kombinert med et litt påfallende navn ("Arrogant Bastard").

Hva gjør den som vil kjenne litt til disse øltypene før avreise? Man kan gå på polet, men deres skammelige utvalg av amerikansk øl er til særdeles lite hjelp. Det er også dprlig distribusjon av amerikansk øl i Norge, så selv om man oppsøker de gode ølbarene er det lite utvalg. Systembolaget er en del bedre.

Planen var imidlertid ikke å sende dere ut av landet, bare ut av huset... For å finne norske øl som følger den moderne amerikanske bryggetradisjonen. Cut the crap, ukas øltips er:

Besøk nærmeste bryggeripub

Dette er dessverre kun mulig i enkelte deler av landet, men disse bryggeriene er oftest inspirert av amerikanske øltyper. Dette er nok det nærmeste man kommer å forberede seg på amerikansk øl, uten å forlate landet.

Oslo Mikrobryggeri
Bogstadveien 6 (Inngang fra Holtegata)
AmberX er anbefalt øl. Ganske bitter, mellomgul farge, tydelig humlearoma.

Trondheim Mikrobryggeri
Prinsens gate 39 (Inngang fra Ravelsveita)
Jubel Ale anbefales, dersom den fortsatt er tilgjenglig (lukter som en humleåker). Ellers er IPAen god.

Disse har jeg ikke besøkt, og kan dessverre ikke anbefale noen type der:

Lillehammer Bryggeri, Elvegata 19
Kalfaret Brygghus (Bergen) Kalfarveien 76. Del av Hansa, ikke typisk amerikansk ølmeny.
Møllebyen Mikrobrygger (Moss), Fossen 21
Nordkapp Mikrobryggeri (Honningsvåg), Nordkappgate 1
Ægir (Flom)

Tommy777
06-11-2008, 20:57
Stamkunde paa Nordkapp Mikrobryggeri da jeg reiste til Honningsvaag en gang i mnd frem til jeg flytta til US and A i slutten av 2006. Anbefales, men husker ikke hva de forskjellige typene het

gustavf
06-11-2008, 21:00
Jeg får slenge inn et bonustips for amerikanerne:

Dogfish Head India Brown Ale. Det må ikke smake Newcastle, selv om det er brown ale...

Someone
06-11-2008, 21:01
Disse ølene kommer som regel fra "craft breweries", som noe upresist kan oversettes med håndverksbryggerier. Jeg er ikke så lysten på å bruke betegnelsen mikrobryggeri, for sammenligner man dem med f.eks Nøgne Ø, Haandbryggeriet eller GourmetBryggeriet så er de ganske store, i enkelte tilfeller på størrelse med f.eks. Mack eller Aass. Det som kjennetegner dem er mer et ølutvalg der smaken har et særpreg.


Såvidt jeg vet det er grensen for å kalle seg et mikrobryggeri i USA egentlig 600.000 liter i året Mens man ikke har en offisiell grense på dette i Europa, så mener jeg å huske at ihvertfall i Danmark går det en (uoffisiell) grensen på 200.000 liter. Over dette vil man kalle det et husbryggeri

Blant annet så kaller Carlsberg, bryggeriet der de brygger Jacobsen og Semper Ardens, for et Husbryggeri, siden det med kapasitet på 1,7mill liter og er alt for stort for å være et mikrobryggeri. Ellers så finnes det i Danmark nesten 100 mikro- og husbryggerier. Problemet med Norge er først og fremt at markedsføring er ulovlig og myndighetene stikker kjepper i hjulene for bryggeribransjen generelt i Norge, og spesielt for småbryggeriene som ønsker å lage høykvallitetsøl (dvs poløl)

BSSW
06-11-2008, 21:01
Drikker ikke, men vil reklamere litt for Egersunds lokale...

http://www.berentsens.com/norsk-produkter.htm

Bizflyer
06-11-2008, 23:40
Jeg får slenge inn et bonustips for amerikanerne:

Dogfish Head India Brown Ale. Det må ikke smake Newcastle, selv om det er brown ale...

Jeg må si at navnet på det øllet ikke akkurat virket appetittvekkende!!

BF:cool2

TOS
07-11-2008, 01:49
Jeg får slenge inn et bonustips for amerikanerne:

Dogfish Head India Brown Ale. Det må ikke smake Newcastle, selv om det er brown ale...

Jeg må si at navnet på det øllet ikke akkurat virket appetittvekkende!!


Tja, man kaller jo Necastle Brown Ale for (a bottle of..) "Dog" i Storbritannien, så hvorfor ikke Dogfish Head...:D

dc-8-63
07-11-2008, 04:53
Her var det mye bra informasjon, gustavf det er synd at du ikke kommer hit i Januar, vi har mye aa vise deg her (det hadde blitt lite fly - men derimot mye godt oel aa teste..)

Selv vil jeg dele opp Mikrobryggeriene vaare slik:

- De smaa (Som er mindre enn Noegne Oee) brygger stort sett kun til egen BrewPub og noen tapper litt paa flasker/growler for salg i egne lokaler og muligens til noen omkringliggende byer (gjerne distrubert med privat bil)....eksempler i Washington:
- La Connor - i byen av samme navn - utmerket
- Front Street - Friday Harbor (San Juan oeyene les Kenmore Air - DHC Bever)
- Boundry Bay - Bellingham - Gammel Brannstasjon ominnredet til Pub
- Skagit - Mt.Vernon
- Hood Canal - Poulsbo

Nest steg er de som baade brygger og tapper for salg innen samme stat:
- Eleysian - Seattle
- Pacific Brewery - Pacific City - Oregon Coast (Spesiellt India Pelican Ale !!!)
- McMinnemans - Edgefiled i troutdale maa bare oppleves...jeg lover aa lage en oel Rapport herifra

Saa er de som gustavf referer til: De som har skaffet seg et Distrubusjons nett:
- Stone (Arrogant Bastard med mere) langt paa vei min favoritt bryggeri
- Full Sail - Mitt foerste moete med Mikrobryggeri i 1989 naar disse ennaa var et skikkelig Mikrobryggeri i Hood River - hvor vi endte opp etter en lang dag med brettseiling
- Alaska - Dette er det det gode fra Alaska....la JoeW faa beholde Sarah !!


det er langt flere,...men dette er litt om de forskjellig stoerrelsene vi har...

Det som er typisk for disse er at de har omtrent 0 Markedsfoering...penege gaar til aa brygge....kun Web Sider brukes (ja det finnes unntak...)

Dogfish nevnes....og det er utmerket saerlig liker jeg Dogfish 90 Minutes IPA (De har en 60 Minutes ogsaa)

sirpjalle
07-11-2008, 07:44
Drikker ikke, men vil reklamere litt for Egersunds lokale...

http://www.berentsens.com/norsk-produkter.htm

Og dere som er i Rogaland eller på gjennomreise eller whatever......

Berentsen har et øl som de kaller Lyng og Honning Ale, til ca 39,- flaska (0,5 l). Kanskje litt dyrt for noen, men det anbefales. Det er bare snadder. Men raska på ,de her kun produsert 7000-og noe flasker av dette.

De hinter og på etiketten at de skal lage et nytt etter denne batchen, mon tro hva det blir......

gustavf
07-11-2008, 16:58
Her var det mye bra informasjon, gustavf det er synd at du ikke kommer hit i Januar, vi har mye aa vise deg her (det hadde blitt lite fly - men derimot mye godt oel aa teste..)

Jeg har veldig lyst, både for flyene og ølet. Det passer dessverre dårlig med at jeg skal på ei studiereise til Gambia de to første ukene i januar. Det er litt begrenset hvor mye fri jeg kan be om.


Selv vil jeg dele opp Mikrobryggeriene vaare slik:


En veldig grei måte å dele de opp på, ja.

JoeW
07-11-2008, 17:16
- Alaska - Dette er det det gode fra Alaska....la JoeW faa beholde Sarah !!


Tar gjerne begge deler jeg!

SudCaravelle
07-11-2008, 17:24
Kunne ikke dy meg i dr*** været i dag... En iskald Singha må bøte med livet og gi varme minner:

Discus
07-11-2008, 17:27
Sam Adams har allerede sagt han kommer en tur på besøk til middag :cheers: :USA

LN-MOW
07-11-2008, 17:37
Nå begynner DC-8-63 å bli senil ... hvordan kunne han glemme Seattle øllet Aviator Ale? Et stort sortiment eksellente brygg med luftfartspreg .. Serveres bl.a. i restauranten på Bremerton Airport, som kun er en kort kjøretur fra hans ringe hjem.

http://www.aviatorale.com/Clipper%20Label%20Nov%2021%203%20FP.jpg

http://www.aviatorale.com/

dc-8-63
08-11-2008, 04:27
Nå begynner DC-8-63 å bli senil ... hvordan kunne han glemme Seattle øllet Aviator Ale? Et stort sortiment eksellente brygg med luftfartspreg .. Serveres bl.a. i restauranten på Bremerton Airport, som kun er en kort kjøretur fra hans ringe hjem.

http://www.aviatorale.com/Clipper%20Label%20Nov%2021%203%20FP.jpg

http://www.aviatorale.com/

Ikke senil...ikke glemt...Aviator er jo naa i sortementet til vaar venn fra Bainbridge: Mike Hale ....Ales from Hale....

Ps Pub'en kjoerer Hale Jubileum (25 aar) saa i November kun !! Ales from Hale....^_^

dc-8-63
08-11-2008, 04:29
Tar gjerne begge deler jeg!

Sarah Palin USD 150.000 and counting

Alaskan Amber USD 1.99 :p

SQ 777
08-11-2008, 14:01
Discus, du nevner Sam Adams, får man den i Norge ??

gustavf
08-11-2008, 15:00
Discus, du nevner Sam Adams, får man den i Norge ??

Ja, Vinmonopolet har Boston Lager.

SQ 777
08-11-2008, 15:06
Tusen takk :). Polet får besøk på mandag !:exclaimation:USA

Discus
08-11-2008, 15:06
Den stammer fra en Harry-tur for noen uker siden. 16 SEK på Systembolaget (http://www.systembolaget.se) for en flaske. Ser på vinmonopolet.no (http://www.vinmonopolet.no) at man må ut med det dobbelte her hjemme.

Systembolaget har faktisk stort utvalg import-øl, selv i den knøtte-butikken jeg besøkte hadde de mer enn nok å velge i.

SQ 777
08-11-2008, 16:00
Lenge siden Harry-tur..... Kanskje verd et besøk ?

LN-MOW
12-11-2008, 07:49
Og nå prøver de store bryggeriene å trenge inn på 'crafts'-markedet. Seattle P-I har gjort en liten test ...

http://seattlepi.nwsource.com/food/387357_beer12.html

While the typical U.S. beer drinker historically has preferred light American lagers, consumers' taste buds are changing. The larger brewers, such as Anheuser-Busch, SABMiller and Molson Coors, have noticed that the craft beer segment is the rising star of the beer market. While the light American lager will always remain the bread and butter of these large breweries, they are expanding their product lines across the country to include various styles typical of craft beers.