PDA

View Full Version : Oljepris og problemer for flyselskapene.


Farmer
11-04-2008, 09:14
Vi har sett at det nå er flere selskap i USA som har måtte melde pass de siste ukene, samt Oasis i Hong Kong. Alle disse melder at høye drivstoffpriser har bidratt sterkt til problemene.
Jeg lurer på om ikke dette problemet forsterkes veldig hos Amerikanske selskap som har både sine inntekter og kostnader i USD, men selskap i Europa og andre deler av verden faktisk nå får en konkurransefordel i og med at de henter inntekter i betydelig sterkere valutaer, og faktisk "tjener" på at dollarkursen er så lav som den nå er, ved at drivstoffprisene som oppgis i USD ikke blir riktig så ille.
Hva tror forumistene ?

Someone
11-04-2008, 09:21
Enig i din teori. Alle selskaper merker den høye oljeprisen, men jo mindre andel av inntektene som er i dollar, jo mindre blir man berørt. Og selskaper som har sine primære inntekter i euro og kroner er nok mindre rammet enn de fleste andre

JetBlue
11-04-2008, 09:28
Tja, dette er nok noe mer komplisert. Innkjøp av drivstoff terminsikres i stor grad, men flere LCC´s har ofte ikke likviditet til å terminsikre. Dermed blir de mer utsatt for valutasvingninger enn de selskapene som har terminsikret. Men det er klart at noe av økningen i drivstoffprisene er nøytralisert av lavere dollarkurs.

Når det gjelder USA-selskapene, så er deres enhetskostnader langt høyere enn europeiske og asiastiske selskaper, så kostnadsbildet generelt bidrar negativt, og forsterker effekten av høye drivstoffpriser.