PDA

View Full Version : Nederlandske F-16-fly skal øve fra Sola


Kenneth
19-11-2004, 22:19
Pressemelding nr. 21/2004, 19. november, fra Fellesoperativt hovedkvarter

12 F-16 jagerfly og 120 mannskaper fra den nederlandske 323 skvadron ankommer Sola førstkommende mandag for blant annet å trene nattflyging. Aktiviteten er en del av den etter hvert omfattende utenlandske militære treningen som foregår på ulike steder i Norge. Den nederlandske skvadronen vil øve fra Sola i to uker, frem til 3. desember.

Befolkningen i Stavanger-regionen vil først og fremst kunne merke øvingsaktiviteten ved at det i perioder vil bli noe flystøy. Det vil bli flygning fra Sola flystasjon mandag til torsdag i de to ukene treningen skal foregå, men det er ikke planlagt flygning etter klokka 22.00 på kveldene, eller i helgen mellom øvingsukene.

Nattflyging er et viktig treningsmoment for den nederlandske skvadronen, og dette er årsaken til at det enkelte ettermiddager og kvelder vil bli noe unormalt støynivå fra Sola. F-16-flyene vil også trene på levering av våpen mot bakkemål på Hjerkinn skytefelt på Dovre. Det planlegges med å levere ca. 50 bomber totalt, men dette vil være såkalte ”kalde” bomber uten sprengstoff.

Våre politiske myndigheter legger stor vekt på at Norge skal kunne fremstå som en profesjonell vertsnasjon ved å tilrettelegge for militær trening og øving innenfor norsk luft-, sjø- og landterritorium. Fellesoperativt hovedkvarter på Jåttå er, med utgangspunkt i de eksisterende allierte treningssentrene på Voss og i Harstad, i ferd med å etablere et kompetansesenter for operasjoner under vinterforhold som et nasjonalt tilbud til både Natoalliansen og andre land. Dette kommer i tillegg til det allerede etablerte Joint Warfare Centre på Jåttå, som er en del av Natos organisasjon.