PDA

View Full Version : FFO klager på Rygge igjen


AirbusTrond
10-07-2007, 19:07
Sak på NRK Her og Nå i dag. Dette har jo vært oppe før - derfor agurken. Skjønner ikke at man på alvor mener at man bør gripe inn NÅ, det er vel i seneste laget...

"Uverdige forhold for funksjonshemmede på Rygge

Når Moss lufthavn Rygge åpner for sivil luftfart 1. oktober, blir det uten at flyplassen er fullt tilpasset for funksjonshemmede. Passasjerene må ut og opp en trapp før de er om bord i flyet. Det vil skape problemer for mange funksjonshemmede, og det bryter med FN-konvensjonen for funksjonshemmedes rettigheter, som Norge har sluttet seg til. Det mener Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon.

Her og Nå ble med Jarl Ovesen i FFO for å sjekke forholdene ved Rygge. Styreleder i Rygge sivile flyplass, Svein Hurlen og stasjonssjef for Norport Handling, Kjell Espen Skjevestad, viser fram terminalbygget. Ovesen mener Rygge kunne blitt et utstillingsvindu for en god flyplass når det gjelder universell utforming, noe den viser seg å ikke bli. Det beklager han.

Ovesen viser til at man skal få en ny antidiskrimineringslov. Da burde en ny flyplass burde vært universelt utformet. Det er først og fremst regjeringen og statsråd Liv Signe Navarsete som har sviktet, mener Ovesen. Hurlen er ikke enig at det er diskriminering, ettersom det er et tilbud man gir og at det er fritt opp til den enkelte om man vil benytte det eller ikke. Ovesen mener det ikke er så enkelt - ettersom det er et allment tilbud.

Det er først og fremst effektiviteten og flyselskapenes ønske om rask inn - og utstigning som gjør at flyplassen blir utformet på denne måten. Moss lufthavn Rygge tar mål av seg til å bli en av Europas mest effektive flyplasser, og det vil ikke gå med utgangstunnelene Ovesen vil ha, mener Hurlen. Ovesen er skuffet over at departementet at ikke har satt konsesjonskrav om bedre løsninger.

Samferdselsdepartementet ønsker ikke å stille til debatt om saken, og mener ikke noe kan gjøres fordi Rygge er en privat flyplass. Line Henriette Hjemdal, KrF, ber departementet om å sørge for at Rygge blir bygd i samsvar med prinsippet om universell utfordring. Hun mener statsråden kan gripe inn med konsesjonskrav. KrF-representanten synes manglende inngripen viser at det ikke samsvar mellom praktisk politikk og underskrift."

The Ticketor
11-07-2007, 10:06
Bedre nå enn senere vel? Tegner og bygger man en "ny" flyplass uten å tenke på funksjonshemmede, så er man vel litt hemmet selv, eller?

Someone
11-07-2007, 10:19
Joda, men man kan ikke påby alle flyplasser å ha flybroer

The Ticketor
11-07-2007, 11:05
Neida, så lenge man har en fungerende løsning, så er det greit.

AirbusTrond
11-07-2007, 11:58
Kom vel ikke tydelig fram her, men FFO var fornøyd med alt annet med Rygge enn akkurat manglende broer. Synes det er litt drøyt å kreve at alle verdens flyplasser skal ha broer pga rullestolbrukere, det finnens en heiseanordning - som jeg skjønner kan virke "nedverdigende" på enkelte. Men man kan jo reiste fra OSL i stedet, selv om ikke det der heller alltid er broforbindelse..

jb1
11-07-2007, 12:02
Torp har jo heller ikke broer. Uansett, så lenge man kommer seg ombord på en grei måte kan manvel ikke klage.

The Ticketor
11-07-2007, 12:51
Aha, nei da var det ikke så mye å klage på egentlig.

ThomAAs
11-07-2007, 20:10
Originally posted by jb1

Torp har jo heller ikke broer. Uansett, så lenge man kommer seg ombord på en grei måte kan manvel ikke klage.

Nå tar jo ikke FR med rullestoler uten at man betaler gull og grønne skoger. Men skulle likt å se den stolen som kom seg opp airstair'en...

KennethGS
11-07-2007, 23:38
Originally posted by ThomAAs

Nå tar jo ikke FR med rullestoler uten at man betaler gull og grønne skoger.

Hvor i alle dager har du det fra?


Men skulle likt å se den stolen som kom seg opp airstair'en...

Det er vel like stor mulighet for å få rullestolen opp trappa, som å få den nedover midtgangen...:rolleyes:

jb1
12-07-2007, 12:02
Folk i rullestol blir jo bedt om å komme frem først, slik at de kan gå ombord først. De blir normalt trillet frem til flytrappen og deretter båret ombord, eller trillet frem til flydøren der det er broer, og så plassert i setet.