View Full Version : IATA YY-fare blir historie
YY-fare var jo i sin tid dyrt, men veldig praktisk. Virket på alle selskaper, men med nye tider, alle har kredittkort osv osv så forsvant vel grunnen til å beholde dem i stor grad. Jeg husker selv hvor enkelt det var med full-flex på tvers av selskaper, men så var jo prisene minst like høye som i dag (selv i gammel kroneverdi)
Så om noen vil ha YY-billetter i minneboken så får man løpe og kjøpe mens det enda er noen igjen :D
The International Air Transport Association (IATA) announced that the YY Fares will be rescinded from 31 October 2018.
...
YY fares are IATA multilateral interlineable fares. Established in 1945, they successfully enabled consumers to purchase a single ticket in a single currency, giving worldwide travel options on different airlines and luggage checked through to final destination.
http://www.iata.org/pressroom/pr/Pages/2017-07-06-02.aspx
Hva er et realistisk eksempel på kjøp og bruk av en slik billett i 2018?
Hva er et realistisk eksempel på kjøp og bruk av en slik billett i 2018?
Som gammel billett presser med svart belte i IATA Tariffer og med en god del kompliserte YY billetter baade til eget bruk opp i gjennom aarene og solgt til kunder med spesielle behov er jeg enig at YY prisene var svaert praktiske spesielt ved lange kompliserte enveis reiser, og Syd Amerika / Afrika er vel omraader hvor disse billettene kanskje ennaa kan vaere et alternativ.
Jeg er litt uenig i at YY noedvendigvis var dyrt, ved lange reiser kunne YY fort bli minst like gunstige og gunstigere enn en mengde LavPris billetter satt sammen.
YY billetter ble jo beregnet paa "Miles" prinsippet (mellom 2 Destinasjoner kan man reise et antall Miles (som kan oekes med 5%, 10%, 20%opptil 25%) en kan se dette i Fare Calculation hvor det staar en M eller 25M (for 25% over) en la enkelt til 5% mer pris etc.)
Et eksempel er f.eks. Oslo - Santiago (Chile) hvor en kan kjoepe en billett med f.eks Lufthansa OSL-FRA-SCL men om man har behov for at solid antall stop underveis kan man f.eks kjoepe OSL-GOT-CPH-HAM-NCE-MAD-LIS-REC-GIG-SAO-BUE-MDZ-SCl utvilsomt dyrere enn foerste eksempel, men antagelig billigere enn et sammensurium(tm) av Enveis Lavpris eller komlekst sett med masse tur - retur lavpriser. I tillegg er YY prisene naere Business Class saa en kan legge til Business paa enkelt strekninger og ikke minst har du et aar paa aa gjennomfoere reisen.
Min "ekstrem" YY billett gikk fra SEA-SFO-HNL (Qantas Business Class)-MAJ-PNE-TKK-GUM-SAI-ROT-GUM-MNL rundt NOK5000.00 i 1984 - svaert god pris.
Var "hale-billetene" en del av dette regimet også? Tenker da på YY og miles-based-kombinasjon osv. Var jo ofte man kjøpte OSL-CDG t/r og reisebyrået spurte om man ville ha Bergen eller Trondheim som endelig destinasjon med åpen dato på returen gratis.
Ja «hale billettene» er endel av pris beregning basert på «Miles» og Miles forsvinner ikke, en kan fremdeles beregne billett priser på Miles selvom en benytter Carrier Spesific priser.
BGO, TRD og SVG merk at HAU normalt ikke fungerte, var jo enkle tilleggs tjenester, mer avanserte var en tur - retur OSL - LON åpen C-Klasse til kostnaden av KRS - OSL envei om en hadde en Asia tur.
Jeg er litt uenig i at YY noedvendigvis var dyrt, ved lange reiser kunne YY fort bli minst like gunstige og gunstigere enn en mengde LavPris billetter satt sammen.
YY billetter ble jo beregnet paa "Miles" prinsippet (mellom 2 Destinasjoner kan man reise et antall Miles (som kan oekes med 5%, 10%, 20%opptil 25%) en kan se dette i Fare Calculation hvor det staar en M eller 25M (for 25% over) en la enkelt til 5% mer pris etc.)
Mine kursusnoter er forlængst væk, men så vidt jeg husker brugte man
origin-destination priser i FCU og talte evt. miles sammen mellem intermediate stops, og lagde mileage surcharge på. Og så skulle prisen konverteres
til den oprindelige valuta, og derefter skulle man finde ud af,
hvad der skulle betales i DKK!
Nogle pax forstod at udnytte mileage systemet til det yderste, og jeg kunne
få sved på panden, når der kom en passager med en halvvejs-jorden-rundt
billet, som skulle ændres en time før afgang:cry:
De stoerste utfordringene jeg husker var reiser som involverte Libya som paa 80-90 tallet forlangte at Billettene skulle ha allt "legalize" den lille skriften oversatt til Arabisk, saa vi maatte skrive billettene faar haand og med min haandskrift dengang lurer jeg paa hvor kundene egentlig havnet :p
En annen utfordring var ekstremt lange reiser (mengde stopp) - de automatiske billettene (TICS) som ble presset ut av Dot-Matrix skrivere var begrenset til 16 strekninger (Kuponger = 4 Billetter slaat sammen) over dette var det frem en bunke billetter som maatte fylles ut for haand - husker spesiellt noen Japanere med billetter som hadde limt inn ekstra felt for "Fare Calculation" - det pussige er at jeg er rimelig sikker paa at 16 strekninger faktisk finnes den dag i dag (den var paa plass for noen aar siden naar jeg sist lekte med en CRS) og begrensingeme er satt hvor mange byokstaver det er fysisk plass til i Fare Calculation paa en TICS billett.