PDA

View Full Version : Statsbudsjettet - økt CO2 avgift


Wahoo
21-11-2014, 18:21
..med 48 øre pr. liter

Norwegian sier de sannsynligvis vil øke prisene og kutte inneriks-ruter som følge av dette.

Reuters (http://af.reuters.com/article/commoditiesNews/idAFL6N0TB32P20141121)

"There is no doubt that this may lead to fewer and more expensive domestic routes," said Norwegian Air spokesperson Anne-Sissel Skaanevik.

"Many of these routes are already very pressed on margins and for us the increased CO2 tax is a push towards cutting the least profitable ones," Skaanevik

W

LN-MOW
21-11-2014, 18:27
Gjelder dette biofuel også?

LN-JOH
21-11-2014, 20:00
Om jeg ikke tar helt feil blir det billigere biodrivstoff. Finner ikke noe om hvor mye det er snakk om.

ENBO
21-11-2014, 21:13
Avgift på 48 øre per liter vil bety ca 385 kr per tonn. En tur som brenner 5 tonn med på 150 billetter vil bety en merkostnad på ca 12,80 kroner per billett - 186 passasjerer ca 10,35.

Dagens biodrivstoff er dyrt å framstille, jeg tror jeg hørte ca tregangen i forhold til fossilt. Da hjelper det ikke mye med avgiftsfritak.

Wahoo
22-11-2014, 09:11
Kan jo høres lite ut, men som vi vet har DYs overskudd historisk ligget på rundt 10-20 kr pr passasjer i snitt. Så de må nok gjøre noe hvi de skal fortsette å tjene penger...

W

PointMergeArrival
22-11-2014, 10:38
Noen som vet bakgrunnen?
Er det miljøbegrunnelse eller rent proveny påslag?
Miljømessig er jo dette bomskudd da det fører til at en del flygninger fra utland driver fuel bunkering og tar med ekstra fuel, som jo fører til høyere utslipp :-/
I tillegg til at det er konkurransevridende til fordel for de som i stor grad kan kjøpe fuel utenfor Norge.

LN-WIC
22-11-2014, 10:45
Symbolpolitikk. Venstre ville ha dyrere bensin og diesel, det ville ikke Frp. Kompomiset ble CO2 avgift på fuel, og plastpose-avgift.

Trdfly
22-11-2014, 13:53
Gjelder dette biofuel også?

Symbolpolitikk. Venstre ville ha dyrere bensin og diesel, det ville ikke Frp. Kompomiset ble CO2 avgift på fuel, og plastpose-avgift.

Tror nok ikke FRP sitter å griner akurat for denne avgiften på fly, svært får som tenker over den, så alt som er ¨skjulte¨ intekter for staten er nok FRP glad for...og ikke minst så er nok FRP egentlig glad for at det ikke ble så veldig mange kutt i avgfitene ved dette stadsbudsjettet, fordi de bare kan skylde på at de har blitt presset av Venstre og KRF og delvis Høyre for å få fram en avtale. Bare se på vei vs. bompenger, der har FRP ¨byttet¨ stadpunkt til at det enten blir det mindre bompenger eller så må vi ofre et kutt i bompengene for at det skal være penger til utbygging i vei (og bane), forøvrig så er dette realiteten i dag....

1944vintage
22-11-2014, 18:41
Nå gjelder for "flyentusiaster" å mangdoble inntaket av French Fries.
Slik at produksjonen av Biofuel fra brukt frityrolje kan økes.

Og: hvordan er det med CO2-reduksjonen; hvis den energikrevende forvandlingen tas med i regnskapet ?

ENBO
22-11-2014, 23:08
Biofuel i flyindustrien er en interessant diskusjon, uavhengig av 48-ørene i neste års statsbudsjett. Bare som en bisetning; det å ta med fuel fra land som ikke har denne avgiften, vil jo koste noe i form av ekstra vekt og dermed økt drivstoffbruk, og vinninga går sannsynligvis opp i spinninga.

Biodrivstoff er stor industri i både USA, Sør-Amerika (Mexico), og ikke minst i Europa der drivstoff fremstilles av organisk materiale. Blanding av bio og fossilt i Europa er stort, og konkurrerer prismessig i mange markeder med "rent" fossilt drivstoff. Volum er nøkkelen. Og da snakker vi ikke om bare brukt frityrolje, men om drivstoff fremstilt av skog og planter. Alger som lever i sjøvann, har et fantastisk potensial for drivstoffproduksjon.

Flyindustrien er en konservativ bansje sikkerhetsmessig, og skal være det. Men som bl a Dag Johnsen har beskrevet i en kommentar her; biofuelinnblanding har ikke vist slitasje- eller sikkerhetsmessige issues på motorene. I dag koster framstilling og levering av biofuel til flyindustrien ca tre ganger mer enn fossilt. Produksjon i små volum koster, men det skal også være separate distrubusjonskanaler helt fra produsksjon til det går inn i flymaskinen. Men når fremstillingsvolum øker og infrastukturen er på plass - OSL og Avinor sitt samarbeid er et godt eksempel - vil pris komme på et akseptabelt nivå.