PDA

View Full Version : Mageproblemer på tur


Hypern
16-08-2013, 10:13
Lurer på egentlig hvor ofte folk har fått mageprobelmer på tur? Jeg tror jeg har vært meget heldig, verste jeg har opplevd var løs mage på Azorene og verste var jo at jeg skulle jo gå en fottur. Var greit med toalettpapir da. :)

Ellers er jeg jo klar over at en hvilken som helst kebab eller sushisjappe i Oslo bærer større risiko enn mye annet der ute i verden, likevel spiser jeg det jo.

Tror nok magen min er relativt herdet, spiste jo mye rart i Kina uten å oppleve noe særlig. Kinesisk mat serveres jo ofte rykende varm. Skal sies at jeg ofte har en flaske antibac lett tilgjengelig før jeg spiser, uten at jeg er ekstremt nøye på det. Var jo i Egypt da jeg var 10-11 år, alle andre i familien fikk problemer unntatt meg.

Ellers sunn fornuft med flaskevann (hvor jeg ikke vet vannet er drikkbart, Singapore feks, men der er risikioen latterlig liten sammenlignet med andre steder).

Gjerne del deres historier. :)

thoves
16-08-2013, 10:34
Heeeeh, har en "lekker" historie...

Var en tur i Egypt for noen år siden. Var veldig nøye med håndhygiene den nede pga fare for "feriemage".. Turen gikk glimrende, og ikkenoe problem med maten i det hele tatt.

Når vi skulle hjem var flyet delayed, så vi ble værende igjen på hotellet noen ekstra timer. Ble derfor ekstra sulten når man endelig ankom Hurghada flyplass.. Når man da så "Sbarro" skinne med "deilige" pizzastykker liggende ble fristelsen for stor. Jafset innpå, å gikk ombord.

Da kom den største mageknipa jeg noensinne har hatt. Ikke at det ble løs mage ut av det, ble mer motsatt. Itillegg fikk man beskjed om at connection til TRD ikke var mulig å rekke, og at man ble innlosjert på Radisson på gardermoen før ny avgang tidlig neste morgen. Timene gikk, og flyturen og påfølgende natt på hotellet ble et mareritt.

Natten endte å jeg kom meg innpå flyet til TRD. Der rakk jeg å sette meg ned, ta på belte, og la flyet ta av før jeg såvidt rakk å si til samboer "nå besviiiiiim" før jeg lå i nakkesleng med alle purserne over meg.. Jauda... Fikk ikke engang frem at jeg kom fra Egypt å hadde feriemage, så de rekvirerte ambulanse og "priority landing" på værnes.

Var i god nok form til å forklare meg når jeg ankom ambulansen, så det ble fort konstatert "jallamage" før jeg ble dimmitert..

Ikke noe å anbefale...

VirreVapp
16-08-2013, 10:36
har vel vært "all over" og spist på alt fra gatehjørner til fancy plasser. Har ikke hatt problemer noe sted i verden, unntaket er 3 timers omgangssyke i Barcelona. Etter en analyse og deduksjon på hva de enkelt hadde spist så ble konklusjonen at en sort blodpølse fra kvelden før var den skyldige. Trivelig Tapasplass, der vi ble sittende og drikke med eieren og forsynte oss selv fra disken, der så vi en sort pølse som så spennende ut, var vel ikke uten grunn den var lagt for seg selv i et hjørne :-)

no-backpacker
16-08-2013, 14:43
Hehe, jeg overlvede en uke i Hyderabad (India) uten så mye som litt løs mage, men jeg var uhyre forsiktig og vi ble vegetarianere den uken vi var der. Har en venninne som er fra India og hun sier at det er en av de beste måtene å kanskje unngå magetrøbbel på.

Det gikk ikke like bra med alle på konferansen, for å si det sånn... Var mange som ble syke!

Det siste året har jeg hatt skikkelig magesjau to ganger på reise, men begge gangene var det antageligvis det beryktede Noroviruset og neppe matforgiftning. Ene gangen fikk jeg det natten før jeg skulle med morgenflyet hjem fra Manchester. Det ble ikke noe morgenfly den dagen, men dagen etter...:) Andre gangen var 30 min. etter jeg hadde ankommet hotellet i Beijing. Lykkelig over at jeg hadde klart å overtale drosjesjåføren til å IKKE sette meg av i et lyskryss...

Mitt råd er flaskevann, antibac (i India vasket jeg tallerkenen og bestikket med antibac servietter for å få vekk middagen til dem som hadde spist før oss... yak....) og en liten hotellsepe. Spesielt i India, men også andre steder, mangler det ofte sepe på toalettene. Og til slutt: Stek det, skrell det, kok det eller kast det.


Xxx.

The Viking
16-08-2013, 14:55
Det er vel ikke tilfeldig at India er en gjenganger her. Ryktet sier at da SAS tidligere fløy på Dehli stilte de alltid med 1-2 CA ekstra, i snitt ble 20% syke på sin 24-48 timers stopp..

no-backpacker
16-08-2013, 15:01
Hehe, Bombay-Belly....

Xxx.

Mchansern
17-08-2013, 22:11
Tommelfingerregel jeg brukte i India var å unngå vestlig mat. Inderne er ikke så stødige steke-, koke- og bake-teknikker som vi bruker i vesten så det blir av og til litt feil. I tillegg bruker vi i vesten mye kjøtt som indere ikke er så vant med (de fleste er jo vegetarianere). En annen ting er at de vestlige restaurantene er dyre og har relativt få kunder gjennom dagen som gjør at kjøtt kan ligge en stund...

Det tryggeste vi spiste var fra vogner / småsteder på hjørnet. Alle de lokale spiser der, så maten ligger jo ikke ute og blir bedervet lenge, det er konstant rotasjon. I tillegg ser du maten bli stekt foran øynene dine og du får den stekt som du vil.

Insomnia4u
17-08-2013, 22:45
Har gått på endel smeller i Asia, selv om jeg er forsiktig og spiser på faste plasser. Blir mye kylling, og i følge en bekjent som er ernæringsfysiolog, er visst kylling noe av det verre en kan spise. Gjennomstekt er tydeligvis relativt.
Stemmer i de tilfellene jeg har blitt syk iallefall. I tillegg til disse isbitene i drikken da. Hadde en lang runde for noen måneder siden da jeg måtte jobbe og reise i over 60 timer selv om jeg var ganske så syk. Ble helt slått ut siden jeg ikke turde å innta drikke eller mat.

AirbusTrond
17-08-2013, 22:45
En kremkake i Marokko var ikke bra for magen, og ødela en kveld og natt. Rå sverdfisk på Kos var veldig lite lurt å spise. Alt kom ut alle veier noen timer etterpå. Ødela dagen derpå, men kom meg raskt igjen. Verst var rå østers i Phuket.

Reisefølget ble syk på vei hjem og orket ikke en gang hande taxfree. Jeg fikk det etter hjemkomst, heldigvis. Var syk i flere dager.

Men alt dette er nå mer enn 10 år siden, så man har vel lært litt av disse erfaringene.

Norge Rundt På 14 Dager
17-08-2013, 22:53
Var på Cruise med RCCL fra Oslo for noen år siden og da fikk vi Novovirus. Fikk det jeg og nest siste kveld, satt på do og det kom i begge ender hadde heldigvis ei bøtte oppkastet gikk i. Da ble ganske store deler av båten rammet faktisk.

rkvalvaa
17-08-2013, 23:02
He, he, hadde en stygg opplevelse i Mexico (Playa Del Carmen) for en del år siden. Hadde kjøpt noen tabletter som skulle hjelpe mot reisemage, og disse fungerte strålende. Problemet var bare at det var 14 tabletter og jeg var der i 15 dager, så siste dagen måtte jeg klare meg uten. Spiste på TGI Fridays (burde være trygt) og skulle gå ca 1km til hotellet når magen begynte å slå seg vrang. Jeg småjogget i en særdeles morsom positur, og kom inn på toalettet på rommet bokstavelig talt i det sekundet jeg ikke klarte å holde meg lenger. Det var det vi på godt bergensk kaller "renneræv" ;-) Var heldigvis i grei form etterpå, så det ble ikke noen langvarige plager.

Someone
17-08-2013, 23:13
Generelt har jeg til nå stort sett sluppet billig unna og har også en sterk mage som pleier ta unna det meste. En og annen løs mage har det blitt, men av alvorlige ting er det stort sett snakk om virusinfeksjoner.....inkludert et besøk på "avdelingen for tropiske sykdommer" i København etter en tur til Thailand

Men tilbake til trådstarter så har jeg på mine siste Indiaturer forsøkt vært flinkere på håndhygenen enn her hjemme, samt vært forsiktig med ukokt/rå mat. Dog betyr ikke det at jeg har vært avholdende og har gått løs på både jordbær, is og ymse indiske bufeter. Men jeg spiser nok langt mer kjøtt enn grønnsaker og tror det er tryggest og holde meg til stekt kjøtt

Itillegg følger jeg rådet til modern med å desinfisere magen minst en gang om dagen
http://img.tapatalk.com/d/13/08/18/ny5atesy.jpg

http://img.tapatalk.com/d/13/08/18/uba6a9e6.jpg

Sondbjo
17-08-2013, 23:38
Hehe, Bombay-Belly....

Xxx.

HEHE :) Du mener vel Dheli Belly? :D

En gang jeg var i Indonesia for 5-6 år siden så opplevde jeg mit livs værste matforgiftning! Satt på do "sammenhengede" i en uke og gikk ned 10 KG! Synderen er mest sansynelig lokale jordbær fra Bandung vulkanen. Anbefales ikke! ;) Søstern min syns jeg så ut som en Zombie når vi kom hjem 1 uke forsinket. :D

@ hypern: Ble du dårlig på turen din nå?

WF789
18-08-2013, 00:19
Har blitt dårlig av buffeten på danskeferga to ganger, ellers ingen problemer.

Twin Otter
18-08-2013, 02:24
Anus Vulcanus? Been there, done that. 'Nough said!

Fnate
18-08-2013, 06:20
Har bare hatt reisemage en gang, og det var i Puerto Banus i Spania.

Men nå skal jeg for første gang til både Manila, Jakarta og Bombai på jobb om to uker. Det kan bli spennende.

Noen som har tips til forebyggende (passer vel greit iten å ødelegge tråden)? Kjenner sprit. Men annet?

Twin Otter
18-08-2013, 06:31
Cola og Japp forebygger det neste,,,

Hypern
18-08-2013, 10:04
Har bare hatt reisemage en gang, og det var i Puerto Banus i Spania.

Men nå skal jeg for første gang til både Manila, Jakarta og Bombai på jobb om to uker. Det kan bli spennende.

Noen som har tips til forebyggende (passer vel greit iten å ødelegge tråden)? Kjenner sprit. Men annet?

Man har da Idoform som kan tas preventivt (ikke det samme som imodium som man ikke bør ta preventivt).

Ellers skikkelig god yoghurt naturell har jo en del gode bakterier i seg. Og bruk tid for å bli vant med maten man spiser der nede. Ikke hiv deg over den sterkeste chillien osv med en gang kanskje. I en del tilfeller kommer feriemage av at man spiser noe helt annet enn det man bruker.

Kjøp med antibac og bruk det ofte. Var vel ikke så mye nytt du fikk her, men er ihvertfall noe. Om uhellet er ute så har man Imodium og om det skulle være ekstra ille skal man selvsagt kontakte lege som kanskje vil gi deg noe lugubre medisiner... :drunk:

Randulfb
18-08-2013, 10:47
Eg har vore i India nokre gonger, og gått klar nesten alt til no. Som "coliker" så drikk eg mykje cola når magen er littt urolig, og det hjelper meg. Elles så held eg meg unna eggemat som ikkje er skikkeleg kokt og steikt, et ikkje frukt eller grønnsake som ikkje er skal på, et mat som er servert på spisestader med mykje folk, får alltid kjøtet godt stekt. Held meg unna isbiter og iskrem. Et mat som er medium krydra etter Indisk målestokk (sterkt etter norsk), for krydderet er bakteriedrepande.

Mange vil seie at eg går glipp av gode kulinariske opplevingar på denne måten, men trur eg opplever meir som frisk, enn som busett på eit toalett.

Tek Idoform Travel under heile reisa, og det gir ein grei mage.

Har ein gong hatt eit lite tilfelle, og det var då eg i eit ubeteksomt øyeblikk bestilte biffen medium, som heime. Den kvitta kroppen seg med gjennom alle kanaler nokre timer etterpå. Ei flaske Pepsi, nokre timer søvn, og alt var bra igjen.

Har hatt nokre i reisefølgjet som har vore lempfeldig med egg, og det går alltid gale.

Hypern
18-08-2013, 11:38
@ hypern: Ble du dårlig på turen din nå?

Nei det ble jeg ikke, men Taiwan, Hong Kong og Singapore er nok trygt hva gjelder mat. I Singapore må alle restauranter også hawker centers vise et godt synlig hygienesertifikat fra myndighetene som er rangert fra A og nedover. Det er egentlig veldig få grunner til å spise på knalldyre restauranter i Singapore når hawker centers har store porsjoner for lite penger.

Someone
18-08-2013, 11:45
HEHE :) Du mener vel Dheli Belly? :D

Dehli kanskje? ;)

Som noen er inne på så er mye krydder bakteriedrepende, så krydret mat er ofte bedre for helsen. Endel med sarte mager kan bli litt uvel av det, men det er ikke det samme som å bli matforgiftet. Som er langt verre.

Fly med oss
18-08-2013, 14:46
Voldelig spy- og dritesjuke på Phuket for noen år siden. Forlot ikke hotellrommet på 72 timer. Synderen var en suppe kjøpt på Jungceylon Shopping Mall. Har ikke vært utsatt for noe spesielt bortsett fra dette.

robertaas
18-08-2013, 17:21
Om uhellet er ute så har man Imodium og om det skulle være ekstra ille skal man selvsagt kontakte lege som kanskje vil gi deg noe lugubre medisiner... :drunk:
I Manilla ba jeg om Imodum på et apotek og de ga med ett brett uten innpakning som de kalte "generic Imodum". Når 3 immodum på styrten har null virkning så stopper dette alle plager på under 5 minutter. Bruker ha det i sekken min, men er redd noen skal inspisere for nøye i tollen ett eller annet sted. Har vært litt for snill med andre reisende så nå er det kun 2 igjen. Kanskje jeg må en tur til Filippinene igjen?

robertaas
18-08-2013, 17:22
Som noen er inne på så er mye krydder bakteriedrepende, så krydret mat er ofte bedre for helsen. Endel med sarte mager kan bli litt uvel av det, men det er ikke det samme som å bli matforgiftet. Som er langt verre.
De som ber om den sterkest krydrete maten får det dårligste kjøttet...

Fredrik KH
18-08-2013, 17:53
Har stort sett vært heldig når jeg er ute å reiser. Eneste gangen jeg ble skikkelig dårlig var på Island under nordisk mesterskap. Så mesterskapet ble spolert, men ellers har jeg aldri blitt dårlig.

TriStar
18-08-2013, 22:45
Dehli kanskje? ;)

Som noen er inne på så er mye krydder bakteriedrepende, så krydret mat er ofte bedre for helsen. Endel med sarte mager kan bli litt uvel av det, men det er ikke det samme som å bli matforgiftet. Som er langt verre.

Eller kanskje Delhi;)

Ellers er nok myten om at sterkt krydret mat tar knekken på bakterier noe overdrevet... Selv har jeg rett som det er blitt dårlig i magen på reiser til fjernere strøk, men heldigvis aldri værre enn at det ordner seg i løpet av et døgn etter inntak av litt Imodium - eller Loperamide som er det generiske navnet på det.

Som forebyggende funker det bra med et glass Biola daglig ca en uke før avreise.