PDA

View Full Version : Lavpriskampen starter for alvor


DY
25-09-2004, 11:17
Lavpriskamp på flybilletter hardner til
Lavprisflyoperatørene easyJet og Ryanair går i strupen på hverandre, og skal nå for første gang seriøst konkurrere på de samme rutene i Europa. Selskapenes aksjekurser har falt kraftig denne uken.

Tøff konkurranse. EasyJet og Ryanair har de siste årene vokst seg store ved siden av hverandre, mer enn på bekostning av hverandre. Selskapene har solgt råbillige flybilletter til flere titalls destinasjoner i Europa, og har ikke vært i direkte konkurranse på viktige ruter - frem til nå.

Nå er det nemlig krig i lavprisbransjen. Ryanair meldte først om åpningen av fire nye ruter fra London til byer i Spania og Portugal der easyJet allerede flyr. EasyJet svarte med å lansere nye ruter fra London til tre destinasjoner i Irland, der Ryanair til nå har flydd solo.

Investorene frykter den tilspissede konkurransen og har sendt aksjekursene nedover den siste uken. På noen handledager har easyJet-kursen i London falt fra 150 britiske pence til 121 pence på fredag. Ryanairs aksjekurs har også falt, men mindre dramatisk.

Ekspertene tror nå at europeiske lavprisselskaper må gjennom en svært tøff vinter, med fortsatt hard konkurranse og høye drivstoffpriser. De dystre spådommene kommer til tross for tall som viser at over 80 millioner passasjerer vil fly med lavprisfly i år, nesten en dobling fra fjorårets 47 millioner.

Krangler

Ryanair og easyJet er i dag nærmest jevnstore. I august fraktet Ryanair 2,57 millioner passasjer, mens 2,46 millioner valgte easyJet. De to selskapene benytter nå enhver anledning til å rakke ned på hverandre, eller fremheve seg selv på bekostning av konkurrenten.

Konsernsjef Ray Webster i easyJet hadde dette sparket i siden til Ryan-air i forbindelse med offentliggjøringen av selskapets tre irske ruter:

- Flyprisene til Irland har forblitt gjenstridig høye, og har generert varig høy profitt for flyselskapet som har flydd dit.

Ryanair sendte på sin side ut en pressemelding med tittelen: "Ryanair har slått easyJet i 100 uker når det gjelder punktlighet!". Det irske selskapet kaller easyJets prioritering av punktlighet en vits.

Ifølge flyoperatørenes internettsider er easyJet "Europas ledende lavprisselskap," mens Ryanair nøyer seg med den korte tittelen "nummer 1". Mens easyJet nå starter opp med en spareplan og har varslet at neste års utvidelse av flyflåten blir mindre enn først annonsert, er Ryan-air svært aggressive i markedet for tiden. Selskapet oppgraderer sin base i Stockholm for over 700 millioner kroner og vil fremover ha 11 ruter ut av den svenske hovedstaden.

I november starter også flyselskapet med et nytt underholdningskonsept på sine flyvninger. For fem pund (60 kroner) kan passasjerene se Hollywood-filmer, TV-serier og lytte til radio. Dette skal Ryanair tjene 100 millioner ekstra årlig på.

Alt er imidlertid ikke fryd og gammen i selskapet. Kampanjenettstedet ryan-be-fair har de siste tre ukene fungert som et talerør for frustrerte og fagforeningsløse ansatte. En fersk undersøkelse viser at Ryanair tilbyr verst betingelser til unge kabinansatte. Juniorene må for eksempel selv betale for trening, uniformer, sikkerhets-ID-kort. De må også ta til takke med halvparten så kort ferie som sine rivaler i easyJet.

http://www.aftenposten.no/reise/article877475.ece

EB
25-09-2004, 15:02
Hvis Ryanair hadde vært smarte så hadde de kun ansatt flyfreaks som gladelig hadde betalt for å jobbe!!!!!

Falcon
25-09-2004, 15:14
Dette er vel drømmescenariet for mange i bransjen - at EasyJet og Ryanair tar kverken på hverandre... :)

SK1399
25-09-2004, 15:21
Originally posted by Falcon


Dette er vel drømmescenariet for mange i bransjen - at EasyJet og Ryanair tar kverken på hverandre... :)

say no more! ;)

EB
25-09-2004, 16:24
Nei stakkears de uskyldige familier som måtte ha betalt reisen allerede... Ryanair og easyJet må gjerne overleve..men la oss håpe at de snart vokser opp og oppfører seg anstendig...(...gjelder i første omgang Ryanair!!!)

DY
25-09-2004, 16:45
Jeg synes Easyjet fremstår som langt mer seriøs enn Ryanair. Easyjet har nok litt høyere priser på sine billigste billetter, men er ikke så sikker på at snittprisen er så mye lavere på Ryanair. Og den aller største fordelen med Easyjet kontra Ryanair...de flyr til de "vanlige" flyplassene som det er lett å komme seg fra/til.

EB
25-09-2004, 17:09
Og i forhold til Ryanair har faktisk easyJet en personalpolitikk....(...finere fly har de også!!!)

Savipix
26-09-2004, 00:13
Originally posted by EB


Og i forhold til Ryanair har faktisk easyJet en personalpolitikk....(...finere fly har de også!!!)


.... och det leder till en gladare personal. Något som märks TYDLIGT.

CK
26-09-2004, 15:24
Dette er gøy, ja!!! easyJet har sett at det er på UK-Irland at Ryanair har tjent gode penger i årevis, så her vil de også leke. Dette blir moro - for i kampen mellom disse to er det ikke bare fine metoder som benyttes. Engelske og irske aviser kan glede seg MYE!!!