PDA

View Full Version : RANGER blir Norges UAV ?


sail4fun
22-09-2004, 08:28
VG , (http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=246148)

For den sveitsiske produsenten av RANGER, Ruag Aerospace, har allerede signalisert at inntil 50 prosent av produksjonen av UAV'er (ubemannede luftfartøy) til Forsvaret skal kunne skje i Norge.

- Vi har forhandlet fram en unik avtale, som sivile bedrifter og Forsvaret vil kunne dra nytte av både økonomisk og kompetansemessig, sier direktør Odd Reidar Lysne i NADS (Norsk forening for forsvarsleverandører).

Milliardavtale

Foreningen har 80 bedrifter som medlemmer. Ca. 20 av dem er med i grupperingen, eller clusteren, som inngår i RANGER-prosjektet.

- Vi gjør det Forsvaret har bedt om, samarbeider, og jobber proaktivt. Lykkes vi, vil det resultere i en milliardavtale, sier Lysne.

Forsvaret har i flere år jobbet med planer og forberedelser til å ta i bruk UAV'er, eller droner, som et av de siste land i Europa. Anskaffelsen er forsinket i forhold til den opprinnelige tidsplanen, men inngår som en viktig del av moderniseringen av Forsvaret.

Storsatsing

Fra 2006 skal det ifølge en forsvarskilde brukes «betydelige midler» til denne satsingen. Etter det VG erfarer kan det dreie seg om en satsing på 1,4 milliarder kroner over en periode på to år, alt inkludert.

UAV'ene er tiltenkt en sentral rolle i ISTAR-enheten Forsvaret bygger opp nå. ISTAR er et system som gjennom en rekke sensorsystemer samler informasjon, etterretninger og målangivelsesdata til støtte for militære operasjoner.

De ubemannede flyene er utstyrt med avansert utstyr, som kan angi nøyaktige målposisjoner, og sende sanntidsvideo via satellittlinker.

- Denne kapasiteten er en meget hensiktsmessig ressurs for å gi bedre situasjonsforståelse, sier Martin Lohne.

Sist vinter så norske offiserer RANGER i aksjon i Finland, som har kjøpt det sveitsiske drone-systemet. De har også besøkt produsenten i Sveits, og andre leverandører, og er blitt imponert.

Har ikke bestemt seg

- Vi har planer om å ta i bruk UAV-systemer under øvelsen «Battle Griffin» i mars måned. Ambisjonen er å etablere en taktisk UAV-kapasitet fram til og med 2008, sier pressetalsmann Martin Lohne i Forsvarsdepartementet.

Han understreker at FD ikke har foretatt noe valg av system eller leverandør. Under «Battle Griffin» vil også andre lands styrker delta med UAV'er, slik at man også vil få tatt disse nærmere i øyesyn.

Falcon
22-09-2004, 11:14
Dette høres ut som en glimrende mulighet for norsk industri. Jeg har i grunn tenkt på mange ganger at vi i Norge egentlig burde kunne bli store på UAV, siden vi allerede har de industrielle forutsetningene og en viss egeninteresse å utvikle slike systemer.